Ledenpagina

Onderhoudsvoorschriften

Koperen blaasinstrumenten

Minstens éénmaal in de twee maanden dient het instrument inwendig schoongemaakt te worden! Het beste kunt u hiervoor lauw-warm water gebruiken met een beetje vloeibaar reinigingsmiddel b.v. Dreft of Badedas (gebruik nooit kokend water en/of soda). Leg het instrument ongeveer dertig minuten in het water, (b.v. in bad of plastic bak) en spoel dan het instrument goed uit met schoon stromend water.

 

Gebruik een wisser (liefst een met spons uiteinde om beschadiging in het instrument te voorkomen) om het instrument van binnenuit schoon te maken. Deze kan door het hele instrument gehaald worden. Haal hiervoor eerst de ventielen eruit en buizen uit het instrument. Doe de wisser door de leadpijp (smalle pijp waar het mondstuk op geplaatst wordt) en haal deze er bij het eerste ventiel weer uit. Vervolgens hetzelfde via de beker. De wisser komt er nu bij het 3de ventiel uit. Afzonderlijke buisjes van 1e , 2e en 3e ventiel kunnen ook met de wisser schoongemaakt worden. Inwendig schoonmaken

 

Voor het schoonhouden van de ventielen draait u eerst de ventieldoppen aan de onderkant eraf. Draai de ventielen los en leg ze op volgorde neer. De meeste ventielen zijn genummerd, 1-2-3.Veeg de ventielen goed af met een doek die niet pluist of vezeltjes achter laat. Voor het poetsen van de binnenkant van de ventielhuizen bestaan speciale borsteltjes. Maar u kunt dit ook doen door een doek om een stukje rond hout ter grootte van een potlood te draaien en daarmee door het ventielhuis heen en weer te wrijven. Bij het in elkaar zetten van de ventielen gebruikt u een paar druppeltjes ventielolie. Gebruik alleen ventielolie! Onderhoud van de trigger/pompen Eén van de meest voorkomende reparaties is dat de pompen/triggers niet meer schuiven. Dit euvel kan verholpen worden door iedere keer voordat u begint te spelen, de pompen/triggers allemaal een keer op en neer te bewegen. Indien u merkt dat de pompen/triggers niet goed meer lopen, kunt u ze met speciaal pompenvet insmeren.

 

Gebruik geen vaseline, want bij hoge temperatuur drijft het weg en bij lage temperatuur stolt het. Gebruik voor de triggerpompen dun vet met key oil (geen ventielolie! –> gevolg bij onvoldoende gebruik zitten ze muurvast!). Nadat u hebt gespeeld moet het instrument afgeveegd worden. Vooral de plaatsen waar het instrument met de handen of speeksel in aanraking komt. Transpiratie en speeksel tasten het materiaal erg aan. Hiervoor zijn speciale poetsdoeken verkrijgbaar. Voor verzilverde instrumenten is dat een doek die met poetsmiddel geïmpregneerd is. Laat ook eens van tijd tot tijd het koffer open staan zodat het instrument kan drogen.

 

Houten blaasinstrumenten

Dwarsfluit

Na ieder gebruik het metaal aan de binnenzijde droog maken. Dit is voor de hygiëne en tegen het plakken van de polsters. Het zilver blijft het mooist als de fluit altijd in de etui wordt opgeborgen. Ook is dit beter voor de polsters en kurkjes. Eventueel het zilver alleen tegen vingerafdrukken een beetje oppoetsen. Om het instrument goed te kunnen poetsen moet het namelijk uit elkaar om veertjes en polsters niet te beschadigen. Dit kunt u niet zonder ervaring; de fluit moet na montage weer klep voor klep worden afgesteld.

 

Het mechaniek kunt u oliën met een speciaal daarvoor bestemde olie. Dit doen wij GRATIS. Ga s.v.p. nooit met naaimachineolie o.i.d. aan de gang. Afhankelijk van de frequentie van gebruik en de mate van vochtigheid van uw spel is jaarlijks tot tweejaarlijks onderhoud normaal. Achterstallig onderhoud kan leiden tot extra kosten bij reparatie door vastzittende onderdelen en gaat ten koste van de levensduur van het instrument.

 
Klarinet en andere houten instrumenten

Na ieder gebruik het ebonieten mondstuk en het houten instrument aan de binnenzijde droogmaken. Dit is voor de hygiëne en tegen het plakken van de polsters. Het metaal (vaak verzilverd) blijft het mooist als het instrument steeds weer in de etui wordt opgeborgen. Dit is ook beter voor het hout, de polsters en kurkjes. Eventueel het zilver alleen tegen vingerafdrukken een beetje oppoetsen. Om het instrument goed te kunnen poetsen moet het uit elkaar zodat veertjes en polsters niet beschadigen. Dit kan men zonder ervaring niet zelf.

 

Het verdient aanbeveling maandelijks voor het spelen de binnenzijde van uw instrument licht in te oliën met daarvoor geschikte houtolie en borsteltje. Doe dit in ieder geval als de binnenzijde in droge toestand grijs kleurt. Het mechaniek kunt u oliën met een speciaal daarvoor bestemde olie. Ga s.v.p. nooit met naaimachineolie o.i.d. aan de gang. Het kurk moet u soepel houden met kurkvet. Afhankelijk van de frequentie van gebruik en de mate van vochtigheid van uw spel is jaarlijks tot tweejaarlijks onderhoud normaal. Achterstallig onderhoud kan leiden tot extra kosten bij reparatie door vastzittende onderdelen en gaat ten koste van de levensduur van het instrument.

 

Saxofoon

Na ieder gebruik het mondstuk, de hals en de sax zelf aan de binnenzijde droogmaken. Dit is voor de hygiëne en tegen het plakken van de polsters. Indien verzilverd blijft uw sax het mooist als het instrument steeds weer in de etui wordt opgeborgen. Dit is voor alle saxen belangrijk voor de levensduur van de polsters en kurkjes. Eventueel het zilver alleen tegen vingerafdrukken licht oppoetsen.

 

Een gelakt instrument kan globaal worden schoongemaakt met een zachte vochtige doek of zeem, eventueel met afwasmiddel. Om het instrument goed te kunnen poetsen moet het uit elkaar zodat veertjes en polsters niet beschadigen. Dit kan men zonder ervaring niet zelf. De bokaalkurk moet u goed soepel houden met kurkvet. Alle scharnierpuntjes kunt u oliën met een speciaal daarvoor bestemde olie. Dus niet met bijvoorbeeld naaimachineolie. Afhankelijk van de frequentie van gebruik, en de mate van vochtigheid van uw spel, is jaarlijks tot tweejaarlijks onderhoud normaal. Achterstallig onderhoud kan leiden tot extra kosten bij reparatie door vastzittende onderdelen en gaat ten koste van de levensduur van het instrument.

 

Het inspelen

Een nieuw houten instrument moet geleidelijk wennen aan de vochtigheid. Hout zet namelijk uit door vocht. De binnenzijde zet, bij te enthousiast inspelen, sneller uit dan de buitenzijde waardoor er scheuren kunnen ontstaan aan de buitenwand. (Dit type scheuren vallen nooit onder de garantie). Voorzichtig beginnen met een minuut of tien en na een paar uur rust weer verder gaan, voorkomt deze nare schade. Na enkele dagen kan een half uur spelen geen kwaad meer en na ruim een week frequent inspelen kan het hout van het instrument al met een repetitie of concert worden belast. Om dezelfde reden is het mogelijk dat de smallere delen van uw instrument na enige tijd zover zijn uitgezet dat ze niet meer soepel in de bredere delen passen.

 

Met een licht wrikken (voorzichtigheid geboden) kunnen de delen dan nog worden gedemonteerd. De fabrikant kan dit niet voorkomen omdat de mate van het werken van het hout niet voorspelbaar is. Wat veel muzikanten zich niet realiseren is dat ook gebruikte instrumenten na (te) droge opslag of na een vakantie, om bovengenoemde reden, niet direct voluit mogen worden bespeeld!

 

De padsaver

Er bestaat, zelfs onder professionals, veel verwarring over doel en nut van de zogenaamde padsaver. Dit is een soort plumeau die in het instrument wordt opgeborgen in het etui. Deze zorgt er voor dat het vocht in de polsters (de pads: de leertjes die de toongaten dichten) niet te snel droogt. Dit verlengt zo de levensduur van uw (leren) polsters omdat ze uiteindelijk bros en poreus worden door uitdroging. Een padsaver is geen wisser en dient dus niet om het instrument schoon te maken. De padsaver hoort pas in de sax als de wisser er goed doorheen is gehaald en speeksel en vuil verwijderd is. De sax opbergen in gesloten koffer.

 

Algemeen:

Eet of drink nooit onder het spelen. Zorg voor een schone mond alvorens te gaan spelen.

 

Reparaties

Reparaties aan het instrument als gevolg van ontstane gebreken door normaal gebruik zijn voor rekening van de Harmonie. Reparaties die het gevolg zijn van onzorgvuldig gebruik door de leerling worden in rekening gebracht bij de leerling zelf c.q. bij de ouders van de leerling. Reparaties mogen enkel en alleen via de harmonie worden uitgevoerd. Voor reparaties en andere zaken zoals wisseling van instrument, mondstukken, koffers en dergelijke moet u altijd contact opnemen met de instrumentenbeheerders: Raymond van Overbeek 0416-273017, Theo Nota 06- 47932408.