CEFF9F43-2550-4781-A643-BEDB46FB4D3B
30 mrt | Driedorpenconcert
12 apr | 2GETHER concert met Harmonie Excelsior

John Groeneveld uit Tilburg

Docent hobo
John Groeneveld begon als klarinettist op 9-jarige leeftijd, hoewel de fagot zijn voorkeur had. In 1972 werd hij lid van harmonie ‘Euterpe’ in Venray. Op 17-jarige leeftijd schakelde hij over op hobo en maakte daarvan zijn beroep.

 

Hij studeerde aan het Maastrichts Conservatorium bij Jan Spronk (Kon. Concertgebouworkest), Peter Steijvers (Limburgs Symfonie Orkest) en Hans Roerade (Residentie Orkest). Daar behaalde hij zijn onderwijsakte en diploma Uitvoerend Musicus voor hobo met aantekeningen voor oboe d’amore, Engelse hoorn en kamermuziek. 
In de jaren daarna is hij voornamelijk werkzaam als free-lance hoboïst waarbij hij o.a. veelvuldig optrad in voorstellingen met Herman van Veen (Alfred Jodocus Kwak) en 188 voorstellingen van de musical ‘Les Misérables’ in Carré en Scheveningen speelde. Hij maakte tevens veel radio opnamen en gaf talloze recitals met pianistes Mirjam Verheggen en Gera de Best.

 

Hij was mede oprichter van het Aquarius Ensemble o.l.v. Lucas Vis dat gedurende 10 jaar succesvolle concerten van 20e-eeuwse muziek gaf. John maakte jarenlang concertreizen naar Frankrijk en Duitsland. Als solist speelde hij onder meer hoboconcerten van Vivaldi, Cimarosa, Marcello, Mozart, Bach, Donizetti, Fisher-Tull en Martinu. Zijn grootste passie is kamermuziek spelen en lesgeven.

 

Als docent is hij momenteel naast Kaatsheuvel verbonden aan de muziekscholen, of -collectieven, van Tilburg, Eindhoven, Hilvarenbeek, Reusel/De Mierden, Oirschot en Best. Hij was gedurende 21 jaar lang verbonden aan De Zeeuwse Muziekschool. Hij geeft ook lessen in muziektheorie en Algemene Muzikale Vorming aan volwassenen.

 

Als docent methodiek hobo is hij tevens verbonden aan het Fontys Conservatorium in Tilburg. Sinds 2012 is hij coördinator van de Young Musicians Academy aan datzelfde instituut. Hij is leider van de door hem in 2005 opgerichte dubbelrietensemble Aulos Consort. Met veel plezier speelt hij ruim 20 jaar hobo en Engelse hoorn in de Kon. Harmonie Concordia van 1839 uit Hilvarenbeek, uitkomend in de Eerste divisie. Hij is sinds 1988 1e hoboïst bij Het Zeeuws Orkest, en met ingang van seizoen 2015 tweede hoboïst/althoboïst. Hij is tevens eerste hoboïst bij Koninklijke Harmonie Sophia’s Vereeniging uit Loon op Zand, Orkest Zuid en Symfonie Orkest Eindhoven, en een graag geziene gast bij diverse (gelegenheids-)orkesten en ensembles.

 

Sinds 2016 heeft John een eigen examenbureau voor blaasinstrumenten. Als geregistreerd gecommitteerde is hij bevoegd landelijk erkende diploma’s van de KNMO te verstrekken.

 

John Groeneveld: j.groeneveld@fontys.nl