de show in Het Klavier

Slagwerkers maken de show in Het Klavier

Toevallig of niet, maar het was wel frappant dat op de zondagavond vóór de slagwerkdag in de theaterzaal van Het Klavier op televisie uitgebreid aandacht werd besteed aan slagwerk. In de studio van het populaire televisieprogramma Podium Klassiek stond een keur aan slagwerkinstrumenten uitgestald. Een groep jeugdige muzikanten voorzag elk instrument van tekst en uitleg. Voor de leek ging er een nieuwe wereld open want zelfs de vreemdste attributen worden gebruikt om muziek mee te maken. Niet verwonderlijk overigens, want slagwerk bestaat al sinds de prehistorie en is de oudste vorm van muziek maken die we kennen.

 

De voor de hand liggende instrumenten als de snaredrum en het drumstel, maar ook pauken, xylofoon en marimba kwamen aan bod. Maar ook Zuid-Amerikaans slagwerk als conga’s, claves en timbales, de Afrikaanse djembé en de percussie-instrumenten die het orkest worden gebruikt als; tamboerijn, tamtam en templeblocks.

 

Het was een afspiegeling van wat het publiek op zondag 12 april in Het Klavier te wachten stond tijdens de slagwerkdag. De organisatie was in handen van onze harmonie en onze Opleidingscommissie had samen met muzikaal leider c.q. gastheer Demos Horn haar best gedaan om een prachtige variatie aan muzikanten bij elkaar te krijgen.

 

Een zeer uitgebreid instrumentarium aan slagwerk was al op de theatervloer neer gezet en was tijdens het concert steeds onderhevig aan changementen. Tussen 11.00 en 13.30 uur werden op verschillende soorten slagwerkinstrumenten de prachtigste melodische en niet melodische muziekstukken gespeeld.

 

De zaal was goed gevuld met muziekliefhebbers die kwamen genieten van de vier verenigingen met in totaal 37 slagwerkers. De slagwerkgroepen deden met hun individuele programma’s niet onder voor elkaar en het blijft toch altijd weer bijzonder om te zien hoe de muzikanten (jong en oud) met het grootste gemak wisselen van instrument. Achter de pauken, trommels, xylofoons, marimba’s, gong, woodblocks of triangel, het samen musiceren klonk fantastisch.

OBK (Oefening Baart Kunst) uit Erp bracht met de jeugdslagwerkgroep Funtastic o.l.v. Jop Schellekens de zaal in de juiste sfeer. Fanfare Concordia uit Spoordonk, Muziekvereniging Berghem en Harmonie Kaatsheuvel, alle drie o.l.v. Demos Horn, deden met hun individuele programma’s niet onder voor elkaar.

 

Het publiek werd eenvoudig warm gemaakt en meegenomen in de stukken om mee te klappen en ‘Tequila’ mee te zingen. Het blijft een genot om de vorderingen en veelzijdigheid in het samenspel te zien.

Het einde van het evenement werd een mooie afsluiting! Het stuk Oye Como Va van Santana werd door alle slagwerkers gezamenlijk gespeeld en leidde tot een staande ovatie.

 

Voorzitter Gerard Bruijniks sloot het concert af met een dankwoord richting de verenigingen en de aanwezigen en daarna werden Jop en Demos verblijdt met een presentje.