Groot verlies voor De Kromme Noten en de harmonie

Peter Grootswagers was een markant persoon en muzikant

 

Met het overlijden van Peter Grootswagers op zondag 1 augustus, drie dagen voor zijn 71ste verjaardag, hebben De Kromme Noten en de harmonie een markant persoon en muzikant verloren. 

 

33 jaar speelde Peter bas in het Groot Harmonie Orkest en 27 jaar was hij de stuwende kracht als slagwerker op kleine trom bij De Kromme Noten.

 

Zijn ziekte en corona dwongen hem voortijdig en met grote tegenzin zijn instrumenten neer te leggen.

 

Tijdens de afscheidsceremonie in het crematorium in Vlijmen flankeerden zijn bas en trom de kist naast de bloemstukken van zijn Ronde Tafel-vrienden, de harmonie en De Kromme Noten.

 

Bij het afscheid meanderde dochter Miranda op pakkende wijze door het leven van Peter, terwijl Maurice van Overbeek als vriend, leider van de Kromme Noten en bestuurslid van de harmonie Peters’ verdiensten voor de harmonie en De Kromme Noten belichtte gelardeerd met anekdotes.

 

“Het is straks stil in het Groot Harmonie Orkest, bij De Kromme Noten en aan de Ronde Tafel”, zei Maurice. “Geen klanken meer uit de bas en geen ritmisch getik meer van de trommelstokken. Vanuit de achterhoede ook geen luide spontane reacties meer. En ook met de beste bedoelingen geen kritisch weerwoord meer naar dirigent en bestuur.”

 

 “Geen geëntel meer en tijdens de nazit geen bespiegelingen meer aan de Ronde Tafel waar Peter met zijn vrienden de dagelijkse beslommeringen besprak en het wel en wee van de harmonie belichtte en voorzag van kanttekeningen en adviezen”, typeerde Maurice de nieuwe stilte.

 

Het enthousiasme en de gedrevenheid waarmee Peter maar liefst 27 jaar bij De Kromme Noten dominant het kleine slagwerk neerzette, zal heel hard worden gemist. Maurice noemde Peter in alles een blikvanger en ging in vogelvlucht langs de vele hoogtepunten en belevenissen met de harmonie en Kromme Noten. Als verenigingsman pur sang genoot hij met volle teugen van het verenigingsgevoel tijdens de concertreizen, Veel tijd en energie stak hij als verantwoordelijk commissaris logistiek en faciliteiten in The Night of Harmony en als tijdelijk campingbaas tijdens het kapellenfestival Turfgeblaos werd hij op handen gedragen.

 

Maurice keek terug op de “Special Acts” van De Kromme Noten tijdens de pronkzittingen in Mehren waar Peter altijd vol enthousiasme zijn rol meespeelde. Ook bij de voorbereidingen aan de carnavalsoptochten waaraan echtgenote Lucie ook altijd mee deed, stak hij de handen uit de mouwen. En tot en met de laatste optocht in Waalwijk in 2020 was hij met carnaval alle dagen van de partij. In de nieuwe outfit, die hij als lid van de kledingcommissie dankzij de financiële steun van zijn vriend Erik Zeijpveld, had weten te regelen.

 

Peter sliep in op het moment dat  zijn favoriete Duitse tv-programma Fernsehgarten opstond en heel toepasselijk het lied Immer wieder Sontag kommt die Erinnerung klonk. De herinnering aan Peter en al die mooie momenten die we als harmonie en Kromme Noten samen mochten beleven zal altijd blijven.

 

Maurice van Overbeek