P.B. Bisselink-Fonds schenkt instrumenten

Kleinkinderen Kaatsheuvelse componist zorgen voor grote verrassing

De verrassing tijdens de laatste bestuursvergadering was compleet toen Marie-José Janssen-Megens en Peter Bernard Bisselink kwamen vertellen dat op 1 september jongstleden 16 kleinkinderen van de componist Bisselink het P.B. Bisselink-Fonds hebben opgericht. De gelden die in dit fonds waren verzameld zijn verzilverd en omgezet in studie-muziekinstrumenten die aan onze opleiding werden geschonken. En dus kon in Huize de Nijs commissievertegenwoordiger Letty de Nijs klarinetten, trompetten en trombones ter waarde van meer dan duizend euro in ontvangst nemen. Zij zullen worden ingezet voor de projecten van de harmonie op de Kaatsheuvelse basisscholen. De schenking werd gevierd met een taart waarop het portret van P.B. Bisselink was afgebeeld en de Harmonie Kaatsheuvel als bevoorrechte vereniging stond vermeld.

“Acht kleinkinderen uit Australië en acht kleinkinderen uit Nederland hebben  tot de oprichting van het P.B. Bisselink-Fonds besloten. Het initiatief kwam van de oudste kleinzoon Hans uit Australië, zoon van de oudste dochter Annie Bisselink”, verduidelijkte Marie-José, dochter van José Megens-Bisselink. De gedachte achter het initiatief van Hans was, dat je gelden tot stof kunt laten vergaan, maar dat je ook kunt zaaien zodat er iets moois uit bloeit. ’Dust of flowers’, noemt Hans dat.

Iedere keer als er muziek van P.B. Bisselink wordt gespeeld worden de auteursrechten geïnd door Buma/Stemra. Nabestaanden van de muziekschrijver ontvangen een deel van de opbrengsten. “De erven van P.B. Bisselink willen graag dat de muzieksoort van hun opa blijft voortbestaan. En daarom hebben ze besloten om hun nalatenschap te schenken aan de laatste harmonie waar P.B. Bisselink aan verbonden is geweest, zijn zoon Joop 27 jaar voorzitter is geweest en de kleinzonen Joop jr. (voorzitter) en Leo (penningmeester) nog steeds deel van uitmaken”, zo legde Marie-José uit. Alléén de Harmonie Kaatsheuvel mag steeds een gemotiveerde aanvraag voor instrumenten of projecten bij het fonds indienen, zo is er vastgelegd.

Marsenkoning

Componist Petrus Bernardus Bisselink (13 mei 1881 geboren in Zeddam) was in de jaren 40 en 50 in de harmonie- en fanfarewereld bekend als de ‘Marsenkoning van Nederland’. In 1947 werd de mars ‘Groet aan Kaatsheuvel’ op LP uitgebracht. Behalve marsen schreef hij ook walsen en ouvertures. En naast zijn beroep als directeur/leraar op de lagere school was hij muzikant in hart en nieren. Het schrijven, overbrengen en luisteren van muziek was zijn grote passie.

Hij dirigeerde verschillende harmonieorkesten. Meer dan 40 jaar was hij dirigent van de harmonie Apollo in Kaatsheuvel. Ook stond hij 30 jaar op de bok bij Sirena in Sprang-Capelle en was hij dirigent van harmonie St. Bavo in Raamsdonk, de harmonie Volksvlijt en Volksvermaak in Waspik en de harmonie St. Jan in Kaatsheuvel.

Bisselink overleed op 9 september 1969 na een ziekbed van slechts vijf dagen op 88-jarige leeftijd, acht dagen na de fusie van de Kaatsheuvelse harmonieën Apollo, St.Jan en Euphonia tot de Koninklijk Erkende Harmonie Kaatsheuvel. Al drie generaties is de naam van Bisselink verbonden aan Kaatsheuvelse harmonie en met de oprichting van het P.B.Bisselink-Fonds is die band nog strakker aangetrokken.

Maurice van Overbeek