Dirigent Geert Schrijvers debuteert zondag 21 januari met Harmonie Kaatsheuvel

Nieuwjaarsconcert met knipoog naar Rieu

Hoe traditioneel is het Nieuwjaarsconcert en tegelijk vernieuwend en verfrissend? De nieuwe dirigent van Harmonie Kaatsheuvel, Geert Schrijvers (46) uit Breda, geeft het antwoord met een programma waarin mooie herkenbare muziek, humor en knappe solistische prestaties samensmelten in een presentatie met een knipoog naar André Rieu. Gratis kaarten voor het Nieuwjaarsconcert van Harmonie Kaatsheuvel op zondag 21 januari (aanvang 13.00 uur) in de theaterzaal van Het Klavier zijn te bestellen via:  http://www.theaterinhetklavier.nl/programma/nieuwjaarsconcert-harmonie-kaatsheuvel/

Met het aantreden van Geert Schrijvers als opvolger van Peter Paul van Esch slaat het Goot Harmonie Orkest van Harmonie Kaatsheuvel  nieuwe muzikale wegen in. Hierbij wordt de traditionele harmoniemuziek geïntegreerd  in theatrale en visuele aspecten. Met voorop de doelstelling om op een zo hoog mogelijk niveau muziek te maken. Tijdens het komend Nieuwjaarsconcert wordt dit alles gebundeld in een warme handreiking naar het trouwe Kaatsheuvels publiek.

Het Groot Harmonie Orkest kiest na de pauze om 15.00 uur voor enkele herkenbare klassiekers en laat zijn solisten op een bijzondere manier stralen. Een tipje van de sluier..! Slagwerker Demos Horn toont zijn virtuositeit op xylofoon in het razendsnelle Circus Renz. “De uitdaging voor mij is om het orkest in snelheid tot het uiterste te drijven waardoor het spannend wordt of alles samen blijft en licht blijft klinken”, analyseert hij zijn solo.

Klarinettiste Dieke Pepping moet in ‘Immer Kleiner’ haar instrument beheersbaar zien te houden. Zij legt uit: “Tijdens het stuk ‘verlies’ ik wat onderdelen van mijn klarinet en speel ik dus niet het gehele stuk op mijn volledige instrument. Hierop heb ik hard moeten studeren, maar ontzettend leuk om te doen.”

Met de gevoelige solo in de tango Oblivion van Astor Piazzolla bewijst Katty de Visser op sopraansaxofoon dat zij op 2 juni klaar is voor het hoogste muziekniveau voor amateurs: het D-diploma. Daarmee treedt zij toe tot de inmiddels grote groep jeugdige getalenteerde muzikanten binnen Harmonie Kaatsheuvel die deze hoge proeve van bekwaamheid al eerder heeft bereikt. Oblivion is een intens gevoelig stuk waarbij de sopraansax al snel de muzikale snaar van het publiek zal weten te raken.

Alle solisten zijn het ultieme bewijs van de succesvolle, professionele en efficiënte eigen muziekopleiding. Dat wil de harmonie maar wat graag uitdragen tijdens het Nieuwjaarsconcert door alle geledingen van de opleiding op het podium te halen. De Muziekbende  opent om 13.00 uur het concert. Tijdens de lessen van docente Anneloes Hobé leren de kinderen de eerste muzieknoten en maken ze kennis met verschillende muziekinstrumenten. Het aller prilste begin, de algemene muzikale vorming, krijgt zo gestalte.

De jeugd in het Aspirantenorkest laat zien hoe snel het kan gaan als je eenmaal samen muziek gaat maken onder de bekwame leiding van Anne Peters. Vrijwel allemaal maken ze de overstap naar het Midden Orkest. Het enthousiasme waarmee vooral de jeugd binnen harmonie Kaatsheuvel aan de weg timmert wordt uitgedragen door de slagwerkgroep onder leiding van Demos Horn. Met totaal verschillende muziekstukken wordt de brede opleiding muzikaal gestalte gegeven.

Als laatste voor de pauze is het podium voor het Midden Orkest  onder leiding van Carlo Bergmans. Het orkest is een belangrijke kweekvijver voor het Groot Harmonie Orkest en met zijn lichte repertoire een warm bad voor menig jeugdig muzikant. Op 27 oktober dit jaar trekt het orkest tijdens een speciaal concert in Het Klavier muzikaal de wereld rond. Tijdens het Nieuwjaarsconcert krijgt het publiek daar al een voorproefje van. De landen die bezocht worden laten zich snel raden.

Tijdens de afterparty in de brasserie Bij Anton is het feestelijke slot van het Nieuwjaarstreffen voor De Kromme Noten, die onder leiding van Raymond van Overbeek precies twee dagen daarvoor de muzikale omlijsting verzorgen bij het tonpraten in Het Klavier.

Foto-onderschrift:

Dirigent Geert Schrijvers staat voor het eerst tijdens het Nieuwjaarsconcert voor het Groot Harmonie Orkest van Harmonie Kaatsheuvel.